rezidenta / Tin Grabnar, Hana Vodeb

»Vsak izmed nas se nahaja v procesu staranja.«

Vabilo k sodelovanju

Gledališče Glej vabi k sodelovanju pri projektu Starci posameznike in posameznice, starejše od 60 let iz Ljubljane in okolice.

Vabimo vas, da se nam pridružite k potovanju skozi spomine, k ustvarjanju filmskih zgodb in druženju.

Zanimajo nas vaše zgodbe!

V sodelovanju z umetniško ekipo bomo na film ujeli enega od vaših spominov ali občutij. Skupaj bomo posneli kratek film, navdihnjen z vašo pripovedjo. Pri tem nam bo pomembna medsebojna izmenjava, spoštovanje, druženje, pogovor in skupno delo.

Projekt bo potekal od marca in vse čez poletje, nato pa bomo jeseni filmske zgodbe zvrstili v neke vrste gledališko predstavo, kjer vas bomo povabili k predstavitvi vaše filmske epizode. Predvidoma bo predstava ponovitve in gostovanja doživela tudi v letu 2019.

Umetniška ekipa Gledališča Glej se bo najprej posvetila filmskemu ustvarjanju na nivoju posameznika, nato pa bomo ustvarjali kot kolektiv. V poletnih dneh bomo skupaj preživljali čas in preizkušali različne tehnike druženja in deljenja zgodb, od telovadbe do zabave, od deljenja spominov do petja, plesa… Vse ni vnaprej določeno, saj se želimo prilagajati tudi vašim željam in zmožnostim.

K sodelovanju se prijavite tako, da se nam z imenom, naslovom in kontaktno številko javite na Glej, Gregorčičeva 3, 1000 Ljubljana, info@glej.si ali 041/612-347.

Nato vas bomo povabili na pogovor, kjer se bomo dogovorili o vseh ostalih podrobnostih. Predhodne izkušnje s filmom ali gledališčem niso potrebne.

O projektu

Avtorja projekta Starci, Tin Grabnar in Hana Vodeb, sta se odločila svoje rezidenčno leto v Gledališču Glej posvetiti zgodbam vsakdanjih ljudi v prepričanju, da se pod površjem vsakdana skriva tisoče dramatičnih, iskrenih in relevantnih spominov, pripetljajev in izpovedi.

Z avtorsko ekipo se bosta posvetila preslišani generaciji, ki je danes vse bolj odrinjena na rob. Skozi vse leto bodo spoznavali starostnike iz resničnega življenjskega okolja. Prisluhnili bodo njihovim zgodbam in se metaforično sprehajali skozi široke arhive njihovih že skoraj pozabljenih spominov. Med starostniki je skrito bogato izročilo, ki mu danes nihče nima več časa prisluhniti. V času vsesplošnega poveličevanja mladosti si bomo na odrskih deskah vzeli čas in prisluhnili najstarejšim.

Vsak izmed nas se nahaja v procesu staranja. Iz trenutka v trenutek smo vse bližje zgubani koži, sivim lasem, ukrivljeni drži in tresočim se rokam. Mogoče nas ravno zato misel na starost straši. Straši nas misel, da bomo nekoč spremljali počasno usihanje svojega telesa. Avtorska ekipa bo s sodelujočimi starostniki spregovorila o procesu staranja in njihovem intimnem doživljanju tretjega življenjskega obdobja. Je res, da v naši družbi vlada odklonilen odnos do starosti? Smo okuženi s starizmom? Mogoče pa nas straši misel na trenutek, ko se bomo pred koncem svojega življenja ozrli nazaj in se vprašali: Kako smo živeli? Kaj bomo odnesli s seboj v grob? Ali še bolje… Kaj bomo pustili za seboj?

Sodelujoče bodo povabili, da izberejo enega izmed svojih spominov in ga nato skupaj poustvarili posebej za filmsko platno. Starostniki bodo tako dobili priložnost, da postanejo režiserji, scenaristi, snemalci in nastopajoči pri poustvarjanju lastnega spomina. Potovali bodo na lokacije, kjer so se njihovi spomini resnično zgodili. Iskali ljudi, ki jih že zdavnaj ni več. Ustvarili bodo prostore, ki so danes v ruševinah in tam odigrali že davno minule zgodbe. Na ta način bodo lahko vsaj za majhen trenutek ujeli kratkotrajnost spomina. S postopki dokumentarnega gledališča bodo na oder pripeljali krhkost osebnih zgodb, razprli varljivost možganskih celic in se soočili z minljivostjo življenja.

Nastale kratke filmske epizode bodo postale osrednji del predstave z naslovom Starci. Sodelujoči starostniki, ki bodo delili in v končni fazi tudi posneli svoje spomine, bodo imeli priložnost predstaviti in v živo opisati ozadje svojih življenjskih zgodb. Tako se bosta filmski in gledališki format spojila v kompleksno celoto, ter se medsebojno prepletala in dopolnjevala. Filmsko mišljenje bo prehajalo v gledališko in obratno. Vsekakor pa bo gledališki projekt na odru zaživel v nekonvencionalnem formatu, saj se sodelujoči ne bodo ukvarjali s klasičnimi postopki gledališke igre, temveč bodo na odru prisotni v vsej svoji resnično življenjski kvaliteti. Pri tem se vse zadrege, okornosti in napake, ki bi v klasičnem gledališču delovale kot pomanjkljivosti, spremenijo v čar neposredne, skorajda dokumentarno-realne prisotnosti nastopajočih.

V duhu dokumentarnega gledališča, ki realnost spaja z odrsko fikcijo, je avtorska ekipa rezidenčnega projekta v preteklem letu opravila obširno raziskavo na področju domov za ostarele. Skozi vse leto so v različnih slovenskih regijah organizirali pripovedovalske delavnice za starostnike. Skupaj s sodelujočimi so razmišljali o procesu staranja, stigmatizaciji, pomembnosti medsebojnega dialoga in že zdavnaj pozabljenih ustnih izročilih. Razpirali so lastne spomine in razglabljali o varljivosti naših misli. Rezultati so skupaj z dokumentarnimi fotografijami, ki so jih posneli kar sodelujoči sami, shranjeni na spletni strani gledališča Glej.

Gledališki oder je eno izmed zadnjih zatočišč, kjer se lahko vrtoglavi ritem našega vsakdanjika vsaj za trenutek umiri. Ponuja nam neprecenljivo priložnost, da spregovorimo o sicer zamolčanih temah. Tokrat bomo prisluhnili preslišani generaciji starostnikov.

Kolofon

Avtorja: Hana Vodeb in Tin Grabnar

Produkcija: Gledališče Glej
Izvršna producentka: Barbara Poček

Povezave

Kaj je Glejev rezidentski program?