Mali Glej

Premiera

11. Marec 2011 ob 19:00h

Gledališče Glej

po motivih Petra Svetine
Koncept: Ajda Rooss in Jasna Vastl
Režija: Ajda Rooss, Jasna Vastl, Brane Vižintin
Likovna podoba: Jasna Vastl
Izdelava lutk in scene: Žiga Lebar in Jasna Vastl
Izdelava kostumov: Maja Peterlin
Glasba: Nino de Gleria
Igra in animacija: Brane Vižintin in Ajda Rooss
Oblikovanje luči: Igor Remeta
Tehnična podpora: Grega Mohorčič in Martin Lovšin
Fotografije: Urška Boljkovac
Izvršna producentka: Barbara Poček
Primerna starost: za otroke od 5. leta dalje in odrasle
Predviden čas trajanja: 40 minut

Kako je Jaromir iskal srečo je poetična predstava, ki jo je navdihnila pripoved Petra Svetine z istim naslovom. Zvezdoznanec Jaromir v svoji podstrešni sobici dan za dnem zre v nebo, kjer išče svojo srečo. Išče jo med zvezdami, med zapletenimi matematičnimi izračuni, zvezdoznanskimi razpravami in čaka, da bo prišla nenadno kot komet. Vsak dan ga obišče gospodična Jarmila, ki mu pomaga pri različnih opravilih. Nekega oblačnega dne, ko na nebu ni videti zvezd, pa Jarmila zvezdoznančev teleskop usmeri drugam – popelje ga na magičen sprehod skozi različne zgodbe drobnih skrivnostnih trenutkov. In nenadoma ga tresne, kot bi ga zadel komet ... Je bila sreča ves čas ob njem?

Foto galerija

Video

Untitled from Gledališče Glej on Vimeo.

Kritike

"Zgodbo o medčloveškem vzbujanju pozornosti in uspešnem osvajanju srca sta tankočutna ter prefinjena igralca in animatorja Brane Vižintin in Ajda Rooss skrbno razvijala tako na ravni virtuoznega oživljanja namiznih in senčnih lutk ter oživljanja predmetov, potrebščin in igrač (strojčkov) iz vsakdanjega življenjskega okolja, kakor tudi na ravni žive partnerske igre. Prebojni trenutek življenjskega spoznanja je interpret osamljenega Jaromirja učinkovito izrazil prav s tem, da je partnerici na odru podaril namizno lutko Jarmile. Šele par enakovrednih namiznih lutk, sanjsko lebdeč nad ozvezdji, je namreč lahko otipljivo izrazil pravljično srečen in harmoničen konec te tako nenavadne in obenem tako vsakdanje vsečasne ljubezenske zgodbe." (Delo, 15.03.2011, Slavko Pezdir)

"Naravnost med brezštevilne nebesne zvezde skoraj dobesedno popelje nova, vsestransko čarobna lutkovno igrana uprizoritev Kako je Jaromir iskal srečo, uprizorjena po motivih isto naslovljene pripovedi Petra Svetine v zelo celovitem avtorstvu očitno prekaljenega tria Ajde Roos, Jasne Vastl in Braneta Vižintina, pri čemer sta Roosova in Vastlova avtorici koncepta uprizoritve ter skupaj z Vižintinom njeni režiserki, medtem ko je Vastlova še avtorica likovne podobe uprizoritve ter soizdelovalka lutk in scene (skupaj z Žigo Lebarjem), Roossova in Vižintin pa animatorja in igralca. Ampak poleg njih je treba omeniti še izdelovalko rahlo zgodovinskih, delno gosposkih in delno pomočniških kostumov Majo Peterlin, nato oblikovalca osvetlitve uprizoritve Igorja Remeto, lahko da najbolj zaslužnega tudi za hipnotično oživitev brezštevilnih zvezd, ter ne nazadnje lutkam že dolgo zvestega raznovrstnega skladatelja glasbe Nina de Glerio, ki je tokrat ustvaril najbrž nasploh eno najbolj čarobnih lutkovnih uglasbitev.Po zaslugi vseh skupaj pa je uprizoritev s premiero 11. marca v načelno otroškem programu Mali Glej ljubljanskega raziskovalskega gledališča Glej, namenjena otrokom od 5. leta dalje in odraslim, res čarobno doživetje za občinstvo tako rekoč vseh starosti." (Večer, 16.03.2011, Uroš Smasek)

"V vlogi Jarmile je odlična in prepričljiva Ajda Rooss, ki poustvari nežen in nevsiljiv lik, z animacijo predmetov pa brez besed pripoveduje zgodbe, s katerimi razrahlja Jaromirov ozkogledi pogled na svet. Čeprav oba gledata iste stvari, so njune interpretacije različne, vendar pa v končni fazi tudi zvezdoznanec sprevidi, da mu za srečo ni treba segati po zvezdah. Njuno zbliževanje je počasno in diskretno, k poetični atmosferi njune zgodbe pa veliko prispeva tudi glasba Nina de Glerie, ki poudari magičnost ljubezni. Prav zaupanje v ljubezen oziroma gotovost, da ta zares obstaja, pa je tudi poglavitni čar te predstave, ki gradi na zanimivem konceptu in izvrstni izvedbi. Na začetku se zdi, da v ljubezen verjame le Jarmila, njena gotovost in filozofija, da je "bistvo očem nevidno", pa do zaključne scene prepričata tako Jaromira kot tudi gledalce. Predstava Kako je Jaromir iskal srečo, ki pove vse, kar je treba povedati, povsem brez besed, je sicer namenjena otroškemu občinstvu (od 5. leta starosti dalje), vendar pa s svojo poetičnostjo očara tudi odrasle." (Dnevnik, 19. 03. 2011, Špela Standeker)

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.